M.Sc. Janine Ehret
Beruflicher Werdegang
Seit September 2019 Wissenschaftliche Mitarbeiterin am Fachgebiet Angewandte Ernährungspsychologie (180d) der Universität Hohenheim.
Seit Januar 2019 freiberufliche Tätigkeit in den Bereichen Ernährungsberatung, Ernährungstherapie und Gesundheitsförderung.
2018 bis 2019 Weiterbildung zur registrierten Ernährungsberaterin der Deutschen Gesellschaft der qualifizierten Ernährungstherapeuten und Ernährungsberater QUETHEB e.V.
2018 bis 2019 Masterthesis an der Sektion Ernährungsmedizin und Diätetik des Universitätsklinikums Freiburg.
Studium
Oktober 2012- Juli 2019 Studium der Ernährungswissenschaften (B.Sc.) und der molekularen Ernährungswissenschaft (M.Sc.) an der Universität Hohenheim.
Publikationen
Simmet, A., Ehret, J., Schleicher, R., Teut, M., Hummel, G., Bschaden, A., & Stroebele-Benschop, N. (2024). Multidisciplinary study of the health and nutritional status of persons living in households at risk of poverty with children in Germany (MEGA_kids): Study design and methods. Nutrition and Health, 1-10. doi: 10.1177/02601060241242159
Ehret, J., Brandl, B., Schweikert, K., Rennekamp, R., Ströbele-Benschop, N., Skurk, T., & Hauner, H. (2023). Benefits of Fiber-Enriched Foods on Satiety and Parameters of Human Well-Being in Adults with and without Cardiometabolic Risk. Nutrients, 15(18), 3871. doi: 10.3390/nu15183871
Zorn, S., Ehret, J., Schäuble, R., Rautenberg, B., Ihorst, G., Bertz, H., Urbain, P., Raynor, A. (2020). Impact of modified short-term fasting and its combination with a fasting supportive diet during chemotherapy on the incidence and severity of chemotherapy-induced toxicities in cancer patients - a controlled cross-over pilot study. BMC Cancer, 20(1). doi: 10.1186/s12885-020-07041-7
Hummel, G., Ehret, J., Zerweck, I., Salazar Winter, S., & Stroebele-Benschop, N. (2018). How eating behavior, food stimuli and gender may affect visual attention - An eye tracking study. Eating Behaviors, 31, pp. 60-67. doi: 10.1016/j.eatbeh.2018.08.002
Hummel, G., Zerweck, I., Ehret, J., Winter, S., Ströbele-Benschop, N. (2017). The influence of the arrangement of different food images on participants' attention: An experimental eye-tracking study. Food Quality and Preference, 62, pp. 111-119. doi: 10.1016/j.foodqual.2017.07.003